Startup in Residence behind the scenes |Trainingsprogramma op maat voor startups met vernieuwende oplossingen

16 juli 2020

Bij Startup in Residence staan innovatieve oplossingen centraal. Maar het programma is zelf ook innoverend en biedt deelnemende startups een vernieuwend trainingsprogramma om ze te helpen met het opschalen van hun product en onderneming.
Na de uitbraak van het coronavirus moest snel geschakeld worden. Het trainingsprogramma van Startup in Residence, dat normaal gesproken fysiek plaatsvindt, wordt nu online uitgevoerd. Geen enkele challenge is te groot!


Één van de deelnemers aan Startup in Residence is Martijn de Vlam van Suitless: een initiatief dat is ontstaan vanuit Stichting Eindhoven LINC. Suitless heeft een challenge van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat gewonnen. Voor  het Octrooicentrum Nederland (OCNL) gaan zij aan een oplossing werken waarmee startups via geautomatiseerde vragen en antwoorden snel kennis kunnen opdoen over octrooirecht. Martijn: “We krijgen de begeleiding om onszelf als bedrijf te ontwikkelen. Tijdens het programma worden we begeleid in het proces om de oplossing op maat te maken voor de klant. Ook wordt de oplossing bekeken vanuit het perspectief van de gehele markt. We werken hierbij aan ons eigen business model.”
Trainingsprogramma op maat
Tijdens het trainingsprogramma, begeleid door onderanderen Ideahackers, worden de gekozen startups begeleid en getraind op allerlei terreinen. Het programma van vijf maanden begint met een maand van intensieve trainingen. Iedere maand wordt gekeken waar men in het proces tegenaan loopt en wat er nodig is om vooruit te komen. Naast de vaste trainingen is er dan ook ruimte om het trainingsprogramma naar eigen wens in te vullen en aan te passen.
Martijn geeft aan: “Het is vooral erg leuk dat Ideahackers zo’n groot netwerk heeft en dat wij daar gebruik van kunnen maken. Door middel van een strippenkaart van 10 uur kan je advies krijgen van verschillende experts. Zo werden we geïntroduceerd bij zowel specialisten als ervaren ondernemers die voor ons relevant waren.” Denk hierbij aan sessies over finance, privacy, intellectueel eigendom, communicatie en problem-solution fit.
Begeleiding van een mentor
Vanuit Ideahackers krijgt iedere startup een mentor toegewezen. Deze mentoren hebben ervaring in de startup wereld en weten hoe een startup werkt. Aan Startup in Residence doen startups mee die zich in verschillende fase bevinden. De mentoren passen de begeleiding aan op de behoefte van de startup. Deze mentoren denken mee met de uitwerking van de oplossing en adviseren over de type sessies die mogelijk interessant is voor de betreffende deelnemer.
Mooie samenwerking met ambtenaren
Daarnaast is er voor de mentoren ook een rol in het begeleiden van de ambtenaren, zodat de samenwerking tussen hen en de startups goed verloopt. Ook de ambtenaren worden door de mentoren getraind om te leren wat de ‘startup way of working’ inhoudt. Dit helpt om het contact goed te laten verlopen en zorgt ervoor dat de oplossingen die startups aandragen aansluiten op de vraag.
Communitybouw
Het mooie aan Startup in Residence is dat startups met elkaar in gesprek gaan en elkaar leren kennen. Dit ontwikkelt zich tot een community die na het trainingsprogramma blijft leven. Het komt voor dat startups tijdens het traject elkaar inspireren en zelfs meehelpen met elkaars challenges. Naast hard werken, is er ook gezelligheid. Zo worden er momenten ingepland voor ‘icebreakers’ en online spelletjes met elkaar. Het resultaat is dat je flink van elkaar leert.
Corona proof
Normaal gesproken worden de trainingen gehouden op verschillende locaties, waaronder Apollo 14 in Den Haag. Deze keer verloopt het programma grotendeels online. Martijn: “Wij hebben van het begin af aan online gewerkt en dat ging erg goed. De eerste maand was heel intensief met soms wel drie online sessies in de week. Voor ons een uitkomst omdat we zelf uit Eindhoven komen. Het scheelt enorm om zo veel minder te hoeven reizen.”
Demo day
Aan het einde van het traject wordt het prototype aan een breder publiek gepresenteerd op demo day. Elke startup vertelt wat zij hebben ontwikkeld en wat de oplossing is voor de challenge. Na demo day wordt besloten of de organisatie het product afneemt, doorontwikkelt of dat er een pilot kan worden uitgevoerd. Daarnaast kan het voorkomen dat er andere organisaties in het publiek zitten die willen investeren in het product.
Ook een innovatieve startup? Doe mee met Startup in Residence!
Je kunt meedoen met 18 uiteenlopende challenges. De deadline van inschrijving is 24 of 28 juli. Schrijf je hier in!
Deze blog is geschreven door The Young Digitals in opdracht Startup in Residence InterGov.
 

Search

Volg ons op facebook

Volg ons op Twitter