HET LEUKSTE ZIJN DE CONCRETE RESULTATEN

30 november 2020

Duncan Waardenburg is projectleider van Startup in Residence Provincie Zuid-Holland en wij spraken hem over zijn functie binnen het programma. De uitdagingen en lessen, de veelzijdigheid en wat zijn werk nou eigenlijk zo interessant maakt.


De rol van projectleider is veelzijdig en bij tijd en wijle best pittig. Duncan vertelt hierover: “Ik focus me op vier verschillende onderdelen binnen het programma. Zo is het strategische stuk, oftewel: wat kunnen we doen om het programma beter te maken? Vervolgens doorloop ik alle drie de fases die bij een challengeronde komen kijken. De voorbereidende fase waarbij ik nauw samenwerk met overheden om te kijken welke probleemstukken er liggen en hoe we deze als challenge kunnen aanbieden. Dan is er de selectiefase waarbij startups zich kunnen aanmelden. En tenslotte is er de uitvoerende fase waarbij de overheid en startup samenwerken en het idee verder wordt uitgewerkt. Op dit moment zit ik in een periode waar deze drie fases allemaal samenkomen. Dat is intensief, maar wel ontzettend leuk en afwisselend.”


Startup in Residence werkt samen met zes verschillende overheden om de challenges uit te schrijven. Zo verbindt het programma niet alleen startups met de overheid, maar ook overheden onderling. “Het leukste aan mijn werk is als een samenwerking tot een heel concreet resultaat leidt. Zo zijn we nu bezig met het opschalen van een businesscase van twee startups die bermgras circulair gaan inzetten. Ik ben al vanaf het begin betrokken bij deze challenge en je maakt het hele innovatieproces van begin tot eind mee. Dat is heel tof!” aldus de projectleider.


Toch is niet elke challenge een succes. Sterker nog, in ruim de helft van de challenges komt het niet tot het opschalen van een oplossing. Toch betekent dit niet dat het programma niet succesvol is. “Innovatie draait om lef en experimenteren. Je moet dingen uitproberen, testen, verbeteren en weer opnieuw testen. Hier ligt voor ons ook ruimte voor verbetering. Want wat is een goede challenge? Is het probleem wel een innovatievraagstuk? Of is het meer een beleidsvraagstuk? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wij zijn zelf dus ook constant in ontwikkeling om het programma te verbeteren.”


Ten slotte heeft Duncan nog een tip voor iedereen die twijfelt om zich aan te melden voor het programma: “Het is eigenlijk heel simpel: je moet het gewoon doen. Kijken waar het toe leidt en ondertussen leren van het proces. Iets is niet mislukt als het niet in één keer lukt.”
 

Search

Volg ons op facebook

Volg ons op Twitter