Envision, de startup die het leven verandert van blinde mensen

10 januari 2020

Bron artikel: ImpactCity

Envision is een van de winnaars van Startup in Residence Den Haag 2018. Hun innovatieve app helpt mensen met een visuele beperking de informatie om hen heen te ‘zien’. Envision heeft inmiddels een Google Play Award 2019 gewonnen, is door de Nederlandse Kamer van Koophandel uitgeroepen tot één van de top 100 meest innovatieve bedrijven en ontving € 250K seed-funding van het Haagse impactfonds – 4impact. In dit blog lees je over hun tijd bij Startup in Residence, hoe het programma hen heeft helpen groeien en hun samenwerking met de gemeente Den Haag.


Hoe Envision groeide met Startup in Residence
Vorig jaar deed Envision mee met Startup in Residence The Hague. Ze gingen de volgende challenge aan: het vergroten van kansen op werk voor mensen met een handicap. Met behulp van het programma konden ze samenwerken met de gemeente Den Haag om zo hun product in handen te krijgen van mensen die het echt nodig hebben. Oprichter Karthik Mahadevan: “Als je de gemeente zelf benadert, is het best lastig om een samenwerking op te starten. Als je wilt dat iets wordt goedgekeurd, heb je binnen de gemeente iemand nodig die deuren voor je opent. Startup in Residence bracht ons in contact met een geweldige medewerker bij de gemeente. Hij geloofde dat we iets belangrijks deden en wilde voor ons vechten om ervoor te zorgen dat wat we wilden doen ook daadwerkelijk werd gedaan. Dit was van onschatbare waarde. Zonder deze hulp was het allemaal niet mogelijk geweest. ”De pilot met de gemeente Den Haag
Tijdens het Startup in Residence-programma werkte Envision intensief samen met de gemeente Den Haag. Samen hebben ze een pilot opgezet om te bewijzen dat de app de kansen op werk voor blinden en slechtzienden daadwerkelijk kan verbeteren. Een testgroep van 11 mensen kreeg de app aangeboden en uiteindelijk zullen zij ook de smart glasses ontvangen die Envion op dit moment ontwikkelt.

De groep wordt zes maanden gevolgd om te zien of ze voor meer sollicitatiegesprekken gevraagd worden en makkelijker een baan kunnen krijgen. Als dit lukt, bewijst dit dat de app daadwerkelijk helpt om blinden en slechtzienden te bewegen richting de arbeidsmarkt. Dit helpt Den Haag en andere gemeenten om het product te accepteren als een werkend hulpmiddel en deze kan vervolgens makkelijker verspreid kan worden door andere gemeenten.

Blinden en de toekomst van technologie
De volgende stap voor Envision is om hun software samen te voegen met bestaande smart glasses. Op deze manier is het product betaalbaar en krijgt de gebruiker de beste ervaring. Karthik: “Dit is waar iedereen erg enthousiast over is. Want dit is wat de gebruikers echt willen. Als een visueel gehandicapt persoon buiten is en al een stok of een hond heeft, is het een ongemakkelijke ervaring als hij of zij in de andere hand ook nog een telefoon moet vasthouden”.

Op lange termijn wil Envision niet alleen mensen met een visuele beperking helpen, maar het leven van iedereen verbeteren. Envision ziet een toekomst waarin slimme brillen heel gewoon zijn. Met hun software wordt het leven makkelijker gemaakt door ons snel toegang te geven tot informatie. Sneller dan we ons kunnen voorstellen.

Search

Volg ons op facebook

Volg ons op Twitter