De geboorte van een Zuid-Hollandse Startup in Residence challenge

25 oktober 2019

We zien en gebruiken ze elke dag: bankjes, wegen, vaarwegen, fietspaden en bruggen. Het lijkt vanzelfsprekend, maar hier zit een organisatie achter die er voor zorgt dat wij elke dag kunnen genieten van deze “assets”: de Dienst Beheer Infrastructuur van de provincie Zuid-Holland. Het bijhouden van deze objecten, verspreid over honderden kilometers, is een uitdagende opgave. Hoe kunnen startups de provincie hierbij helpen met innovatieve oplossingen?


We spraken met Joris Luyt, één van de Startup in Residence challenge holders en de coördinator en adviseur van het asset-informatieteam van Provincie Zuid-Holland. Hij had een creatieve oplossing nodig om het asfaltonderhoud te versimpelen en te verduurzamen. Om dit te helpen verwezenlijken is Joris een samenwerking aangegaan met Startup in Residence, zijn challenge: hoe kunnen we door middel van data-analyse het ideale onderhoudsmoment van asfaltwegen bepalen? 


 

DE GIGANTISCHE KLUS OM AL HET ASFALT IN ZUID-HOLLAND TE ONDERHOUDEN

Verschillende startups schreven zich in voor de challenge met interessante oplossingen. Joris: ”Grofweg kwamen uit de inzendingen twee typen oplossingen naar voren. Sommige startups boden precies wat wij in gedachten hadden. Ze wisten dat er data beschikbaar is over de wegen, over het gebruik hiervan en over het weer. Door al deze data te analyseren kan er tot een antwoord gekomen worden. Anderzijds waren er bedrijven die met nieuwe manieren van data inwinnen kwamen. Door bijvoorbeeld sensoren onder een auto of met camera- en satellietbeelden. Hiermee wilde zij achterhalen hoe het met de kwaliteit van de wegen staat en  voorspellen hoe lang deze nog goed zijn. Wij vonden het moeilijk om te kiezen tussen deze twee oplossingen. We hebben daarom gevraagd of we met twee partijen konden gaan samenwerken en Startup in Residence gaf aan dat hier ruimte voor was.”

Lees meer op ImpactCity.nl
 

Search

Volg ons op facebook

Volg ons op Twitter