Behind the scenes | Coders Co. versnelt de digitalisering van bouwtekeningen voor gemeenten

15 juni 2020

Gemeente Den Haag heeft startups uitgedaagd om tot een creatieve oplossing te komen voor één van hun vraagstukken. De uitdaging: digitaliseer de tekeningen van woning en appartementen die door ambtenaren gebruikt worden om met de hand de oppervlakte te meten. De Amsterdamse startup Coders Co. durfde de uitdaging aan. Een gesprek met Gosia Wrzesinska, CEO en founder van Coders Co.: “We zaten niet in ons eigen kamertje iets te ontwikkelen, maar werkten echt samen met de klant.” Wil jij als startup ook meedoen met Startup in Residence maar vraag je je af wat het programma inhoudt? Lees dan verder!
 

Coders Co.

Coders Co. is 7 jaar geleden opgericht. Het startte met het schrijven van codes, maar ontwikkelde zich geleidelijk op het gebied van data en data science, met name in het publieke domein. Coders Co. voert projecten uit voor klanten en ontwikkelt eigen producten. Inmiddels werken zo’n 2-5 mensen bij Coders Co. en blijft het bedrijf zich ontwikkelen.


Aanmelden bij Startup In Residence

Coders Co. bezocht de informatiebijeenkomst en hoorde daar dat deelnemende startups een prototype of een MVP (een ‘minimum viable product’) moesten bezitten om te kunnen deelnemen aan de challenge. Aangezien Coders Co. geen prototype had, ging Gosia ervan uit dat Coders Co. niet kon deelnemen. Uit aanvullend informatie bleek dat ook andere startups geen prototype hadden. Dit was natuurlijk goed nieuws, want Coders Co werd aangemeld voor de challenge.
 

De challenge: bouwtekeningen digitaliseren

De challenge vanuit de gemeente Den Haag had als doel om het inlezen van bouwtekeningen en appartementstekeningen te verbeteren. Gemeenten hebben namelijk een grote database met tekeningen: deze worden gebruikt om de waarde van woningen te bepalen. De tekeningen worden digitaal in PDF-formaat opgezocht, en vervolgens wordt met de hand op de tekeningen gemeten, hetgeen veel extra werk oplevert.
 


De gemeente Den Haag wil dit proces graag digitaliseren. Alle informatie uit de tekeningen zou in één keer gelezen moeten worden en vervolgens worden opgeslagen in een database. Coders Co. had ervaring met zowel programmeren als met grafische bewerkingen en kunstmatige intelligentie. En dus mocht het met de challenge aan de gang, en zo een oplossing ontwikkelen die ook andere gemeenten kunnen gebruiken.
 

Fijne en nauwe samenwerking

Gosia Wrzesinska, CEO en founder van Coders Co.: “De technische inhoud vonden wij erg leuk. Het programma zelf ook, omdat je echt samenwerkt met een gemeente. We zaten niet in ons eigen kamertje iets te ontwikkelen, maar werkten echt samen met de klant. En die klant geeft zelf ideeën en vertelt wat nodig is”.
 

Vaak hebben startups wel de kennis en talent in huis, maar weten ze niet wat een klant nodig heeft en welke technologische oplossingen gezocht wordt. Tijdens de challenge werden deze twee dingen overbrugd. De ambtenaren hielpen de startups. En dat beviel goed, vertelt Gosia. Ze voelde zich vooral geholpen omdat de ambtenaren enorm betrokken waren. “De samenwerking was sterk doordat de ambtenaren het probleem duidelijk toelichten en hadden uitgedacht wat ze nodig hadden. Daarnaast werden regelmatig sessies gehouden waarbij ze allemaal aanwezig waren. Dit hielp enorm bij met het uitwerken van het idee. Daarnaast hadden wij nog eens het geluk dat de ambtenaren met wie we samenwerkten, een brug vormden naar andere gemeenten”.
 

De challenge heeft ertoe geleid dat Coders Co. de bouwtekeningen van PDF-format omzet in een GIS-database (of Geo-database). Vorig jaar is de prototype ontwikkeld. Momenteel zit Coders Co. nog in het vervolgtraject en is het volop bezig met het ontwikkelen van de applicatie en het toevoegen van de features. Het proces bestaat uit bouwen, coderen en het verbeteren tot een echte productie applicatie. Daarnaast is er wekelijks contact met de gemeente Den Haag om allerlei vragen en details uit te werken. Op basis van de data die de gemeente aanlevert, worden testen uitgevoerd en verbeteringen aangebracht. Daarnaast is er contact met andere gemeente om te weten hoeveel gemeenten interesses hebben en op welke termijn. Op dit moment ziet Gosia dat andere gemeenten enthousiast zijn en heel graag samen willen werken.
 


De samenwerking bevalt dus goed. Vanuit die ervaring heeft Gosia een tip voor andere startups die willen meedoen aan een challenge: laat je niet afschrikken door voorwaarden of eisen. “Schrijf in, ga ervoor en je zult merken dat je echt wel in aanmerking komt. Er is meer mogelijk dan je denkt. En ook: gebruik de hulp die je krijgt aangeboden vanuit Startup in Residence.”

 

Ook meedoen?

Houd jij van een uitdaging en wil jij meedoen aan de challenge van Startup in Residence? Vanaf 10 juni staat de inschrijving open. Wil je eerst nog informatie verkrijgen voordat je meedoet, meld je aan voor de meetup en stel daar al je vragen! (data van de meetup voor specifieke challenges vind je op www.intergov.startupinresidence.com)

 

Blog geschreven door The Young Digitals in opdracht van Startup in Residence / gemeente Den Haag.

Search

Volg ons op facebook

Volg ons op Twitter