“Zwerfvuil aanpakken past helemaal in ons straatje”

03 september 2020

Alwin Bakker is de oprichter van The Future Mobility Network, voormalig ambtenaar voor gemeente Rotterdam en provincie Gelderland en winnend deelnemer van de challenge over zwerfvuil van de provincie Zuid-Holland en gemeente Den Haag.

 

The Future Mobility Network is een bedrijf dat een stap verder gaat als het aankomt op innovatie en mobiliteit. Een heel team van experts bedenkt, ontwerpt, test en introduceert nieuwe concepten waarbij zij samenwerken met lokale en regionale partners die hier behoefte aan hebben. Alwin: “Onze visie is het verschonen van grote metropoolsteden. Wij bedenken oplossingen die bijdragen aan een beter klimaat, verduurzaming en de leefbaarheid. Toen er een challenge van Startup in Residence langskwam om het probleem van zwerfvuil op de boulevard van Scheveningen aan te pakken, dacht ik gelijk: dit past helemaal in ons straatje. Met de technologie die we hebben ontwikkeld pakken we nu eerst een lokaal, maatschappelijk probleem aan, maar dit kunnen we op de lange termijn ook veel breder inzetten.”

 

Zwaaien naar een rijdende prullenbak

De oplossing waar Alwin en zijn team aan hebben gewerkt is een zelfrijdende prullenbak. De prullenbak rijdt tussen het publiek op de boulevard door en maakt de mensen bewust dat zij hun afval moeten weggooien, maar ook dat dat heel eenvoudig is. “Het is de bedoeling dat de prullenbak als extra voorziening dient tijdens piekmomenten. Je kunt dat heel goed in kaart brengen omdat de gemeente precies weet waar en wanneer de prullenbakken op de boulevard snel overvol raken. We zijn ook bezig met een extra functionaliteit, dat de prullenbak naar je toe komt als je zwaait. Met behulp van zendmasten en gps behoudt hij zijn positie en biedt extra hulp waar dat nodig is. Robotisering is een heel actueel thema, er is onvoldoende capaciteit en menskracht voor dit probleem, dus waarom geen robot?” aldus Alwin.

 

Altijd mogelijkheden

Voordat Alwin begon met The Future Mobility Network werkte hij als ambtenaar voor onder andere gemeente Rotterdam en provincie Gelderland. Hij was altijd al bezig met innovatie en ontwikkeling. Hij vertelt hierover: “Veel mensen zeggen dat ambtenaren niet innovatief zijn. Mijn ervaring leert dat je altijd de mogelijkheid hebt om nieuwe ideeën en concepten uit te werken. Ik heb altijd innovatieve projecten begeleid. Vaak verschuilen ambtenaren zich achter kaders die zij zelf hebben gecreëerd, maar in feite ben je altijd zelf verantwoordelijk om die kaders weg te nemen. Als je een goed idee hebt en je kunt er een sterke businesscase omheen bouwen, dan zijn er altijd mogelijkheden. Zo simpel is het.”

 

De wereld verbeteren

Hij gaat hierbij nog verder: “Als je aan de slag gaat met een innovatief idee is het bijna onvermijdelijk dat je de grenzen van wet- en regelgeving een beetje verkent en zelfs oprekt, gecontroleerd natuurlijk. Dus in plaats van binnen de gestelde kaders te blijven, is het belangrijk om samen met de juiste partijen - zoals een overheidsinstelling - te kijken hoe je risico’s kunt wegnemen en doorbraken kunt creëren. Hierbij is vertrouwen het allerbelangrijkste. Samen met een wethouder de gestelde kaders ter discussie stellen en werken aan een duurzamere toekomst. Dat is een mooi begin om de wereld te verbeteren.”

 

Tijdens de innovatieweek dit jaar wordt de zelfrijdende prullenbak op de boulevard van Scheveningen geïntroduceerd. Heb jij ook een goed idee om Den Haag (of een andere gemeente) te verbeteren? Neem dan een kijkje bij onze openstaande challenges.

Search

Volg ons op facebook

Volg ons op Twitter